Hallon och mjölkchokladpannacotta

Såhär dagarna före nyårsafton är det nog många som funderar på vilken efterrätt som ska serveras.
En återkommande efterrätt som vi haft vi olika middagar är hallon och mjölkchokladpannacotta, den är löjligt god och dessutom enkel och lätt att förbereda dagen innan.

Pannacotta, 4 stora eller 8 små port.

3 gelatinblad
2,5 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
9 msk socker
100 gr mjölkchoklad
1 pkt hallon eller 5 passionsfrukter om du vill ha passionpannacotta
1 dl naturell yoghurt

Chokladpannacotta
1. Lägg 1 1/2 gelatinblad i kallt vatten i 10 min.
2. Koka upp 1,5 dl grädde, 1,5 dl mjölk och 4 msk socker.
3. Ta bort från värmen. Krama ur och lägg ner gelatinbladen i gräddmjölken, finhacka chokladen och rör ner tills chokladen smält.
4. Häll upp i portionsformar och ställ kallt minst 2 timmar.

Hallon eller passionsfruktpannacotta.
1. Blötlägg 1,5 gelatinblad i kallt vatten i 10 min.
2. Vispa passionsfrukt eller hallon med 5 msk socker.
3. Slå på resterande grädde och koka upp.
4. Krama ur gelatinbladen och rör ner i hallongrädden.
5. Sila bort fröna och tillsätt yoghurten.
6. Häll på chokladpannacottan och låt stå kallt ytterligare ett par timmar.
Garnera med hallon eller lite riven choklad.


Delicatobollar

Imorgon fyller världens gulligaste lilla Ella år. 3 år!! 3 år?? Vad hände med dom åren?? Min lilla bebis har vuxit upp och blivit en väldigt bestämd och envis fröken, hon är en smart liten dam som lär sig nya saker varje dag och som sen kan sitta och hålla små redovisningar av allt hon kan för mig. Hon strålar av glädje och får mig att skratta varje dag. En liten alldeles underbar människa.

Självklart vankas det kalas imorgon så jag har bakat en del till det, såklart...

Ikväll har jag förberett tårta, bakat butterkaka och gjort chokladbollar delicatostyle.
Tänkte dela med mig av väldigt goda chokladbollar. Receptet är taget från bloggen www.bliminjast.se

Delicatobollar

100 g smör (rumsvarmt)
1,5 dl florsocker
2 msk starkt kaffe
25 g ljus choklad, smält
1,5 tsk kakao
1 msk vaniljsocker
4 dl havregryn

100 g smält ljus choklad


Gör så här:
Mixa havregrynen i en mixer så det blir fina smulor.

Vispa smör och florsocker med en elvisp och tillsätt sedan kaffet. Vispa tills det blandas.
Tillsätt kakao, vaniljsocker och de finmalda havregrynen. Vispa till en fin smet.

Smält den ljusa chokladen (det funkar bra med blockchoklad eller Marabou mjölkchoklad) i en skål i micron eller över vattenbad och häll sedan ner den i smeten.
Vispa eller rör tills allt är ordentligt blandat.

Ställ in i kylen en halvtimme.

Tag sedan fram ur kylen och rulla i lagom stora bollar.
Ställ sedan in dem i frysen i en halvtimme.

Smält choklad i en skål i micron och rulla bollarna i chokladen.
Avsluta med att rulla dem i kokos.



Julafton2012

Juldagens har gått i slöandets tecken. Myst i soffan med barnen, byggt pussel och pysslat.
Jag har njutit av att lyssna på radio i köket, eftersom jag fick en fin en av bror och Marina i julklapp.
Nu är middagen på G och vi väntar besök av MaPa, bror, Marina och Anders. Ingen julmat idag, för nu är jag rätt less på det.

Vår julafton var väldigt mysig. Vi fick sällskap av familjen Påhlsson vid korvgrillningen på lunch. Sen bar det som sagt av till källhaga där glögg, Kalle, mat, tomten och fika stod på schemat.
Mycket trevligt var det och vi hade glada barn som fått fina paket av tomten.

Nu är det bara ladda om, i helgen fyller Ella år och sen är det nyår.


God Jul

Vill önska Alla en God Jul!
Vi ska snart packa ihop oss för en liten korvgrillningsutflykt, lite av en tradition tror jag jag bestämt.
På eftermiddag blir det sen julfirande i Källhaga hos min moster, Anton var nog lite orolig att tomten inte skulle hitta dit.


Julkappsjakt + pepparkaksfudge

Idag gjorde jag och anders, och antagligen ett par tusen till ett sista ryck med julklapparna innan julen. Vi åkte till Täby och nä vi var inte själv. Planen var att gå på bio oxå men det orkades inte med.
Men nu är julklappar och gran inköpta.

Jag försöker hålla mig lite från att göra olika julgodisar eftersom det oftast slutar med att jag själv käkar upp 70-80 % av det jag bakat. Men igår gjorde jag en pepparkaksfudge som jag inte kunde låta bli att inte baka.

Receptet är ett tips från en kompis, men tror det är från recept.nu

3 dl vispgrädde
3 1/2 dl socker
0,5 dl glukos
0,5 tsk salt
1 1/2 tsk pepparkakskrydda

Koka ihop alla ingredienser i en kastrull, koka smeten tills den når 118 grader, det tar ca 25 minuter. (Gör ev ett kulprov, häll lite smet i kallt vatten, är den klar kan du forma till en mjuk kula.)
Ta kastrullen från plattan, rör smeten tills den blir fluffig och krämig (jag vispa med elvisp).
Häll ut smeten på bakplåtspapper i en form, låt svalna av och ställ kallt tills den stelnar. Skär upp i bitar och rulla i florsocker.
Förvaras kallt så håller fudgen upp till 4 veckor, men inte troligt att den finns kvar så länge ;)


Pimpade tändsticksaskar

Ännu en dag hemma. Dock är vi friska nu, men får hålla oss hemma ändå.
Igår gjorde jag klart de tändsticksaskar jag nämnde i förra inlägget, idag slog jag in den med ett par värmeljus i cellofan. Sista dagen innan jullovet för barnen på dagis imorrn, så då får dom lämna över dom.




Vab vabbeli vab

Nämen när vi ändå håller på kan vi väl ta lite kräksjuka till...
Ellas tur den här gången, dock verkar det vara en mild version med endast en kräka i natt, än så länge. Pigg och glad är hon iallafall. Dock blev storebror rätt knäckt av att få veta att han behövde tillbringa ännu en dag isolerad här hemma.

Ska snart sätta igång ett pyssel tänkte jag. Härom dagen fick jag en tändsticksask av en dam jag brukar städa hos. Hon hade klistrat fast ett tillklippt vykort på sidorna och skrivit god jul, krävdes inte mycket mer för att jag skulle bli glad.
Så nu tänkte jag göra liknande till förskolepersonalen.


Inte-riktigt-som-man-tänkt-sig-helg och supergott vörtbröd

Vi har varit lite magsjukisolerade den här helgen. Inget av det planerade blev av, jag och A skulle på julbord igår, ungarna skulle sova hos mormor och morfar och vi skulle sen tillbringa söndagen med att köpa julklappar.
Istället blev det alltså x antal kräkor från lilla A, från fredagkväll till lördagkväll, stackarn har aldrig varit såhär dålig. Jag skulle vara hemma men stor A kände sig inte helt ok så han stanna hemma från julbordet oxå.
Idag har dock alla känts sig ok, håller tummarna på att vi andra klarar sig och att det är över för den här gången.

Men det var verkligen inte det jag skulle skriva om från början. Jag tänkte nämligen dela med mig av ett jäkligt gott recept på vörtbröd.
Förra året bakade jag efter receptet som fanns på baksidan av den färdiga vörtkryddblandningen, jag minns det inte som så gott. Men det här receptet var kanon, hittade det i en Hemmets Journal.

2 bröd

1 1/2 dl russin
50 gr smör
33 cl porter
33 cl enbärsdricka eller julmust
1 pkt jäst för söta degar
1 dl brödsirap
1 msk mald pomeransskal
2 tsk malen ingefära
1 tsk malen kryddnejlika
2 tsk salt
Ca 18 dl mörkt lantbröd

Pensling
3 msk ljummet vatten
1 msk sirap

1. Häll kokande vatten över russinen och låt stå och dra en stund.
2. Smält smöret och tillsätt porter och enbärsdricka/julmust. Värm till 37 grader.
3. Smula jästen i bunken, häll i degvätskan och rör tills jästen löst sig. Tillsätt sirap, kryddor och salt, häll av vätskan från russinen och tillsätt dom.
4. Arbeta in nästan allt mjöl till en fast smidig deg, pudra över lite mjöl och låt jäsa under bakduk ca 35 min.
5. Ta upp degen och arbeta in lite mjöl till en smidig deg. Dela i två delar och forma till runda bröd, lägg dom på plåtar med bakplåtspapper. Jäs under bakduk ca 35 min.
6. Grädda bröden nederst i ugnen ca 30 min på 200 grader.
7. Pensling. Blanda vatten och sirap och pensla brödet direkt efter du tagit ut dom från ugnen. Låt sen dom svalna under duk på galler.


Pepparkakshus och recept på superbra kristyr

I år provade jag mig på att göra ett lite större pepparkakshus än de tidigare år. Först tänkte jag göra vårt hus som det ser ut idag, men sen började jag tänka på alla utbyggnader och glasverandan och bestämde mig för att det i bästa fall blir nästa års hus. Årets blev istället vårt hus som det såg ut när vi flyttade in, bortsett från att proportionerna inte stämmer när det gäller den lilla farstukvisten som nu blev väldigt stor :)
Annars är jag nöjd.
Jag gjorde detta redan förra veckan och började spritsa det på ena sidan, sen fick jag kramp i armen.
Igår gjorde jag en ny suverän kristyr, en som blev vackert vit och som var lättarbetad och men inte blev rinnig.
Tränade lite på att spritsa pepparkakor oxå men jag inser att jag har lite att öva på.

Receptet på kristyren hittade jag via Mia Öhrns blogg http://miaohrn.wordpress.com/">http://miaohrn.wordpress.com/

2 äggvitor

Cirka 350 g (5-6 dl) florsocker

1 tsk ättiksprit

Eventuellt hushållsfärg

Mät upp äggvitan i en ren och torr bunke, gärna av rostfritt stål. Vispa till hårt skum med elvisp.
Sikta ner det mesta av florsockret i äggvitan och tillsätt ättikspriten. Fortsätt vispa tills kristyren är tjock, fluffig och glansig. Tillsätt eventuellt mer florsocker tills det bildas fasta toppar när du vispar.
Färga eventuellt delar av kristyren med några droppar hushållsfärg, och spritsa sedan kristyren på huset. Du kan spara kristyren någon dag om du plastar bunken tätt med plastfilm. Vispa upp glasyren på nytt dagen efter med elvisp.

https://cdn3.cdnme.se/cdn/9-2/1120117/images/2012/pic_50cd6d28ddf2b33131002630.jpg" class="image">


Ostkaka, på keso.

Jag gillar ostkaka, men av nån anledning så köper jag det alldeles för sällan.
Förra veckan hade jag för ovanlighetens skull en kesoburk i kylen som inte hade blivit uppäten, jag visste att man snabbt och enkelt kunde göra fuskostkaka med keso.
Den blev supergod! Kommer aldrig mer köpa en färdig från butik utan lätt som en plätt slänga ihop en egen.
Det är dessutom ett perfekt mellanmål.

Detta recept jag gick efter är inte helt LCHF, men vill man det så tror jag man lätt kan utesluta mjölet, kanske använda dinkelmjöl istället. Sen byter man sockret mot t ex stevia istället.

4 ägg
2 msk strösocker eller sötningsmedel
½ dl vetemjöl
500 gr keso
3 dl vispgrädde
1 dl hackad sötmandel
2-3 hackade bittermandlar

Sätt ugnen på 175°. Vispa ihop ägg och socker. Rör i resten av ingredienserna. Häll i en smord ugnssäker form och grädda i mitten av ugnen 35-45 min. Servera med tinade bär och grädde.









Majas Pippi Långstrumptårta

Först lite frivillig bloggpaus, och sen lite ofrivillig bloggpaus när bloggappen inte funkat. Men nu har jag för ovanlighetens skull satt mig vid datorn så bäst att passa på att visa helgens tårta som jag gjorde det lilla trollungen Maja som fyllde 2 år. Själv kunde jag inte komma och uppvakta henne, så det kändes fint att ändå få göra hennes tårta.
Ann-sofie hade önskemål om Pippi Långstrump-tema. Jag hittade en jättesöt pippi på den här sidan och försökte göra en likadan, jaja, jag håller med hennes är MYCKET finare men min blev ok ändå. Sen resten av tårtan kopierade jag den här. Kan inte riktigt släppa min egen fantasi riktigt än utan inspireras och kopierar många andra.
 
Tårtan innehåller chokladbottnar, hallonmousse, centerfluff, spacklad med chokladsmörkräm och täckt med marsipan.
 

RSS 2.0