Inte-riktigt-som-man-tänkt-sig-helg och supergott vörtbröd

Vi har varit lite magsjukisolerade den här helgen. Inget av det planerade blev av, jag och A skulle på julbord igår, ungarna skulle sova hos mormor och morfar och vi skulle sen tillbringa söndagen med att köpa julklappar.
Istället blev det alltså x antal kräkor från lilla A, från fredagkväll till lördagkväll, stackarn har aldrig varit såhär dålig. Jag skulle vara hemma men stor A kände sig inte helt ok så han stanna hemma från julbordet oxå.
Idag har dock alla känts sig ok, håller tummarna på att vi andra klarar sig och att det är över för den här gången.

Men det var verkligen inte det jag skulle skriva om från början. Jag tänkte nämligen dela med mig av ett jäkligt gott recept på vörtbröd.
Förra året bakade jag efter receptet som fanns på baksidan av den färdiga vörtkryddblandningen, jag minns det inte som så gott. Men det här receptet var kanon, hittade det i en Hemmets Journal.

2 bröd

1 1/2 dl russin
50 gr smör
33 cl porter
33 cl enbärsdricka eller julmust
1 pkt jäst för söta degar
1 dl brödsirap
1 msk mald pomeransskal
2 tsk malen ingefära
1 tsk malen kryddnejlika
2 tsk salt
Ca 18 dl mörkt lantbröd

Pensling
3 msk ljummet vatten
1 msk sirap

1. Häll kokande vatten över russinen och låt stå och dra en stund.
2. Smält smöret och tillsätt porter och enbärsdricka/julmust. Värm till 37 grader.
3. Smula jästen i bunken, häll i degvätskan och rör tills jästen löst sig. Tillsätt sirap, kryddor och salt, häll av vätskan från russinen och tillsätt dom.
4. Arbeta in nästan allt mjöl till en fast smidig deg, pudra över lite mjöl och låt jäsa under bakduk ca 35 min.
5. Ta upp degen och arbeta in lite mjöl till en smidig deg. Dela i två delar och forma till runda bröd, lägg dom på plåtar med bakplåtspapper. Jäs under bakduk ca 35 min.
6. Grädda bröden nederst i ugnen ca 30 min på 200 grader.
7. Pensling. Blanda vatten och sirap och pensla brödet direkt efter du tagit ut dom från ugnen. Låt sen dom svalna under duk på galler.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0