Pepparkakshus och recept på superbra kristyr

I år provade jag mig på att göra ett lite större pepparkakshus än de tidigare år. Först tänkte jag göra vårt hus som det ser ut idag, men sen började jag tänka på alla utbyggnader och glasverandan och bestämde mig för att det i bästa fall blir nästa års hus. Årets blev istället vårt hus som det såg ut när vi flyttade in, bortsett från att proportionerna inte stämmer när det gäller den lilla farstukvisten som nu blev väldigt stor :)
Annars är jag nöjd.
Jag gjorde detta redan förra veckan och började spritsa det på ena sidan, sen fick jag kramp i armen.
Igår gjorde jag en ny suverän kristyr, en som blev vackert vit och som var lättarbetad och men inte blev rinnig.
Tränade lite på att spritsa pepparkakor oxå men jag inser att jag har lite att öva på.

Receptet på kristyren hittade jag via Mia Öhrns blogg http://miaohrn.wordpress.com/">http://miaohrn.wordpress.com/

2 äggvitor

Cirka 350 g (5-6 dl) florsocker

1 tsk ättiksprit

Eventuellt hushållsfärg

Mät upp äggvitan i en ren och torr bunke, gärna av rostfritt stål. Vispa till hårt skum med elvisp.
Sikta ner det mesta av florsockret i äggvitan och tillsätt ättikspriten. Fortsätt vispa tills kristyren är tjock, fluffig och glansig. Tillsätt eventuellt mer florsocker tills det bildas fasta toppar när du vispar.
Färga eventuellt delar av kristyren med några droppar hushållsfärg, och spritsa sedan kristyren på huset. Du kan spara kristyren någon dag om du plastar bunken tätt med plastfilm. Vispa upp glasyren på nytt dagen efter med elvisp.

https://cdn3.cdnme.se/cdn/9-2/1120117/images/2012/pic_50cd6d28ddf2b33131002630.jpg" class="image">


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0