Saffranstryffel

Äntligen börjar julen närma sig och det innebär julbak. Jag tycker det är jätteroligt att baka olika sorters julgodis, så jag passade på redan till helgens kalas som var att göra två sorters tryfflar. Chokladtryffel med havsalt och Saffranstryffel.
 
Jag tänkte dela med mig av receptet på saffranstryffeln som var väldigt god, lite mäktig men den passa perfekt till en kopp kaffe.
 
Ingredienser:
1 dl vispgrädde
1 g saffran
1 msk honung
 
250 g vit choklad
25 g smör
 
Koka upp grädde, honung och saffran. Häll över den hackade chokladen. Tillsätt sedan smöret. Rör tryffeln slät. Låt stelna ordentligt i kylskåp, klicka ut med matsked och rulla till bollar. Blir smeten för hård går det bra att skrapa på smeten och sen rulla till bollar.
 
Jag valde sen att rulla bollarna i krossade pepparkakor, ett annan alternativ är att doppa dem i smält vit choklad, eller att sockerrosta mandelflarn och rulla i det och vit choklad. Variationen är oändlig :)
 

Antons biltårta

Antons kalas blev ju uppskjutet en vecka. Vi bestämde för att ha ett kvällsfika i lördags efter att jag jobbat, det blev lite fika och ost & kex.
Jag dekorerade tårtan lite hastigt i fredags mellan studiebesök på brandstation, frisörbesök och jobbkväll. Jag bestämde mig för att inte tänka så mycket utan bara göra och trots massa självkritik så tycker jag den blev bra. Anton var nöjd och det är ju viktigast.
 
Tårtbottnarna är en devils food cake, fylld med mjölkchokladfluff och jordgubbsmousse. Sen är den spacklad med chokladsmörkräm och marsipan.
 

Inflyttning

Idag fick jag äntligen flytta in i mitt kök. Jag är otroligt nöjd över resultatet, tapeten var jättefin även om man inte får stå och stirra på den för då blir man typ hypnotiserad.
Dagens middag tillagades i köket och just nu är premiärdisken igång i maskinen.
Känns så himla skönt!

Egentligen skulle vi firat Anton idag men han blev sjuk under dagen så vi fick ställa in kalaset. Och det var nog likabra det eftersom jag var på 30-årsfest igår och mår som jag förtjänar.


Enkelt tips

Hyacinter och amaryllis hör hela julpyntningen till. I år har jag tjuvstartat och redan köpt mina första hyacinter.

Jag tycker att man lätt kan piffa till dem genom att klä in plastkrukan i brunt papper och binda ett enkelt snöre runt och sen placera dom tillsammans i en skål eller bricka. Simpelt och billigt!!


Hallon/chokladtårta

En vecka utan att ha bakat en tårta?!? Nej skulle inte tro det, inte just nu när jag är helt bakbesatt.

Dagens tårta blev ett litet experiment, jag ville spritsa mer med min rostyll och jag vill prova sätta ihop en tårta utan att gå efter någon annans smakkombination. Även om jag tror att denna smakkombination inte är unik så har jag iallafall inte inspirerats av nån annan.

Botten är en devils food cake, en otroligt god chokladkaka, luftig, saftig med god smak av choklad.
Sen är den fylld med hallongrädde och täckt med vitchokladfrosting som jag färgade med lite röd pastafärg.

Smakerna blev riktigt bra tillsammans även om jag har lite svårt när det blir mycket frosting.
Den här tårtan går snabbt att göra, men jag kände att ja kanske skulle låtit frostingen fått vila lite i kylen innan jag spritsa. Men med ett gäng familjemedlemmar som otåligt väntade på att vi skulle åka till MaPa så blev det lite i all hast.


Hallon/chokladtårta

En vecka utan att ha bakat en tårta?!? Nej skulle inte tro det, inte just nu när jag är helt bakbesatt.

Dagens tårta blev ett litet experiment, jag ville spritsa mer med min rostyll och jag vill prova sätta ihop en tårta utan att gå efter någon annans smakkombination. Även om jag tror att denna smakkombination inte är unik så har jag iallafall inte inspirerats av nån annan.

Botten är en devils food cake, en otroligt god chokladkaka, luftig, saftig med god smak av choklad.
Sen är den fylld med hallongrädde och täckt med vitchokladfrosting som jag färgade med lite röd pastafärg.

Smakerna blev riktigt bra tillsammans även om jag har lite svårt när det blir mycket frosting.
Den här tårtan går snabbt att göra, men jag kände att ja kanske skulle låtit frostingen fått vila lite i kylen innan jag spritsa. Men med ett gäng familjemedlemmar som otåligt väntade på att vi skulle åka till MaPa så blev det lite i all hast.


Varannan låt

I vintras och i våras började jag ju jakten på 5 km, att kunna jogga den sträckan utan att stanna. Och det gick ju bra. Men nån gång under sommaren så vände det, jag började bryta passen, jag tyckte jag fick besvär med andningen och kämparglöden fanns inte heller där.
Tillslut la jag ner försöken att ta mig runt rundan mycket för att slippa bli besviken över att jag inte grejade det.

Sen dess har det gått ett par månader, jag har varit för feg för att prova på igen. Jag har accepterat att jag kan hålla på med andra träningsformer.

Efter gårdagens gympass så känns det rejält i låren, spontant kände jag inte för att köra så avancerade rörelser med kroppen.
Däremot drog jag på mig ytterkläderna och drog ut på en PW.

Efter andra låten kände jag för att jogga, och det var ok. Då bestämde jag för att köra varannan låt jogg varannan låt gå, och det kändes riktigt bra när jag joggade.
Andningen var inge besvär så jag tror jag ändå dras med nån form av ansträgnimgsastma som märks när det är varmt och fuktigt ute.

Sista 10-15 min kunde jag hålla igång joggen oavbrutet och det var gott för självförtroendet. Låter inte så märkvärdigt, men för en annan är det det.

Så alltså, vill man börja jogga kan ett förslag vara att köra varannan låt gå/jogg, eller varför inte varannan stolpe gå/jogg. Sen kan man öka till 2 låtar jogg 2 gå, och sen 2 jogg 1 gå. Ja ni kanske förstår hur jag menar.


Förmiddagsnöje

Jobbar kväll med start 12.45, lämnar ungarna på dagis 10.30, you know what that means!?!? GYM!!
Jag har typ inte tränat på två veckor då tårtbak och köksrenovering stått som prio 1 så jag har saknat det lite, och jag har märkt att det är på gymmet jag tar i och kämpar som bäst.

Dagens pass blev en blandning av de överkroppspass och underkroppspass jag kört tidigare.

Knäböjshopp/utfall bak med skivstång utan vikt

Rodd i maskin/bicepscurl med stång

Step up på bänk/Flies/latsdrag i cablecross

Upphopp på bänk/grodhopp med hantlar

Axlar/flies med hantlar

Plankan med fötterna på bosuboll

Och btw, jag är jäkligt nöjd med de tights jag vann från casall, först trodde jag att dem var alldeles för små men sen insåg jag att det var kompressionstight, så dom ska vara lite slimmade när man sätter på sig dom.


Hembakade wienerbröd

Jag har verkligen blivit besatt av att baka, inte nödvändigtvis för att äta utan för att se om det blir ett bra resultat.

Idag provade jag på att baka wienerbröd. Jag tror min deg blev lite för kompakt så den var svår att baka ut, sen blev det väldigt kladdigt med all smör.
Sen blev dem inte så bra när jag bakade ut dom.
Jag tyckte dom blev lite för kompakta. Lite frasiga men inte alls så som dom man köper, Anders tyckte dock dom var godare än dom man köper.


Rundtur i köket.

Har fotat lite med systemkameran i köket. Det börjar verkligen likna nåt, och jag är supernöjd. Det ska bli så lyxigt att få börja använda diskmaskinen sen, att ha stora ytor när jag jobbar i köket, att ha ordentlig plats i kyl och frys och kunna köra självrengöringsprogrammet i ugnen.
Och dessutom ha ett färdigt rum, det gamla köket var lixom aldrig riktigt färdigt. Senaste året har vi inte ens haft smygar i fönstren, men nu blir det annat.
Det som saknas är en fläkt fortfarande, sen ska kakel upp en bit över bänkskivan och sen tapet. Jag tror det kommer gå fort, men man vet aldrig.
 
 
 

Söndag i köket

Denna helg har verkligen ägnats åt kök. Anders började tidigt med att sätta upp alla skåp, själv gjorde jag vad jag kunde med att plocka undan skräp och lite annat. Mamma och pappa a. k. a. rörmokaren kom förbi och fixa med något rör, efter fikat åkte jag och barnen ner till Rimbo och gick allemanut med mamma, barnen behövde rastas.
Sen blev ungarna kvar hos mormor och morfar på lunch medan jag åkte hem och började hjälpa till i köket, en jädra massa lådor skruvade jag ihop, hela eftermiddagen ägnades åt det. Efter att barnen lagt sig fortsattes det med att sätta in lådorna, så det känns verkligen som vi inte gjort annat idag.

Imorrn blir det lugnare, jobb och sen ska jag försöka träna lite oxå. Min träning har helt lagts åt sidan då jag istället bakat massa tårta och fixat med köket. Men men, nya tag!


Dahlias prinsesstårta a.k.a min första våningstårta

Helgens andra tårta gjorde jag igår. Den var till Dahlia som skulle ha sitt 4 årskalas, Dahlia själv diggar väl rosa och prinsessigt medan mamma S har mer rockabillystil och har nog en förkärlek till bland annat svart. Så alltså en prinsessig tårta men gärna med något svart.
Jag hade precis fått hem en ny bakform med justerbar kant så jag vart sugen på att prova göra en våningstårta, jag hade ganska tidigt ett hum om hur den skulle se ut och den blev ganska precis så som jag tänkt.
Nöjd blev jag, för ovanlighetens skull, några småfel som jag lärt mig inte göra om nästa gång.
Skulle ju även ha stått Dahlia på den men mina bokstavsutstickare är jättesvåra att använda så det blev inge bra.
 
 

Ikeabesök

Idag lämnade vi barnen hos mormor medan jag och A åkte till Ikea. Kök stod på inköpslistan, stommar, luckor, vitvaror alltså rubbet.
Det blev vitt Ståt, rostfria vitvaror och mörk valnöt som bänkskiva.

Så kvällens nöje blev att montera ihop skåp. Kul att det börjar ta form.


Sofias Korsettårta.

Förra helgens kalas resulterade i en ännu en tårta denna helg.
Egentligen har jag alltid tänkt att jag aldrig ska baka en bröst/korsettårta, jag tycker de flesta jag sett ser rätt osmakliga ut, och det är mycket möjligt att jag är lite pryd oxå för att göra en.
Men en tårta är ju alltid en tårta, så varför inte.
 
Så alltså stod en korsettårta på önskemål, och det var riktigt kul att göra. Lite pilligt och fixigt att få till, men jag är faktiskt riktigt nöjd med resultatet, jag tycker inte heller den ser osmaklig ut och propotionerna ser ok ut.
 
Tårtan består av vaniljbottnar, fylld med ett lager hallonmousse och ett lager lakritsfluff. Sen är den spacklade med hallonsmörkräm och täckt med marsipan.
 

And the köksrenovering goes on...

Vi har kommit en god bit på vägen när det gäller vårt kök. Det känns som det går väldigt fort, det är målat där det ska vara målat och golvet är lagt. Jag hörde mig för med varenda kotte jag kunde se igår vilket golvalternativ som var snyggast av två golv jag hittat, men i slutändan fick jag varken det ena eller det andra för att det var rätt dyrt. Istället blev det ett vitlaserat ekgolv, jag känner mig nöjd med det istället, 10000:- billigare var det oxå :)

Runt kaminen är allt klart, det vita kaklet ska sitta över bänkskivan oxå. Det saknas bara lite ved att fylla hålen under .


RSS 2.0