Inlagda grönsaker

Till min 30-årsfest bjöd jag på lax med romsås och färskpotatis, till det fanns det även inlagda grönsaker. Dem var en riktigt hit och flera har frågat om receptet.
Så nu delar jag med mig av receptet, i lagda grönsaker passar både till fisk och kött. Ikväll åt vi panerad rimmad bog med löksås, då passade de syrliga grönsakerna perfekt.

Vilka grönsaker man väljer är nog bara en smaksak, jag la in morötter, rädisor, gul lök, sockerärter och brytbönor.


Ingredienser:

2 liter hemgjorda pickles
1,5 kg blandad grönsaker som ex:
2 morötter
1 zucchini
4 gröna tomater
0,5 huvud blomkål
1 röd paprika
1 gul paprika
Saltlag: 1,5 liter vatten
1,5 dl salt
Ättikslag: 2,5 dl ättika (12%)
4 dl vatten
4,5 dl socker
1 tsk hel kryddpeppar
3 kryddnejlikor
0,5 tsk hel vitpeppar
2 lagerblad
ca 5 klyftor vitlök
Tillagning:

Gör saltlagen genom att blanda vatten med salt i en stor bunke. Rör så att saltet löser sig.
Skölj, rensa och skala ev. grönsaker och skär dem i mindre bitar. Morötter skalar du och skär i mitten på längden och sedan i sneda skivor. Blomkål rensar du och skär stam i bitar samt delar i små buketter.
Hårda grönsaker som morötter och blomkål skär du i bitar och kokar i väl saltat vatten i 3 minuter och kyler sedan av i kallt vatten.
Grönsaker som paprika, zucchini, tomater mm är behöver ej förvällas men sköljes, rensas och skärs i mindre bitar. Ex. zucchini skär du på längden och sedan i skivor. Paprika skär du av kinderna av och sedan delar på tre bitar. Tomaterna delar du i ex. fyra klyftor eller i skivor som du tycker.
Lägg i grönsaker i saltlagen eller häll saltlagen över grönsakerna i en stor bunke. Täck över (ex. med plats).
Låt grönsakerna stå i saltlagen i ett dygn eller över natten i kylen.
Gör ättikslagen genom att koka upp ättika, vatten och socker och kryddor i en kastrull.
Häll av saltlagen från grönsakerna. Fördela fördela grönsakerna i de väl rengjorda glasburkarna. Lämna 2 cm längst upp.
Häll ättikslagen över grönsakerna. Spara kryddorna och toppa varje burk med lite av kryddorna ex. en klyfta vitlök, ett halvt lagerblad, 3 kryddpepparkorn, 2 vitpepparkorn och en kryddnejlika.
Sätt lock på picklesburkarna när de är varma.
Förvara dina hemgjorda pickles svalt och mörkt. Ev. i kylens svalfack.
Låt dina grönsakspickles mogna 2-3 veckor innan de är godast.
Hemgjorda pickles håller länge mörkt och svalt - upp till ett år.

(receptet är från receptfavoriter.se)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0