RF's Bananacake with caramelbuttercream

Jag vet inte riktigt vad som ska hända med den här bloggen, jag tänker att jag ska blogga men sen blir det inte av. Om det är början på slutet eller om det kommer bli mer bloggande framöver får vi se.
Att bloggen har blivit mer bakinspirerad och inte så mycket om min vardag och barnen är ett helt medvetet val, bakningen är väl iofs min vardag ganska mycket, jag har blivit bakbesatt och försöker iallafall prova på nåt nytt varje vecka.
Men sen finns ju alltid Instagram där mer av min vardag finns dokumenterad, där går jag under namnet Mielan, om bristen på Mia är för stor ;)

Förra veckan provade jag på att baka Roy Fares Banancake with caramelbuttercream. Den var gooood!! Smörkrämen skulle man kunna äta med sked :)

Jag kopierade Roy Fares recept rakt av från hans blogg http://www.byroyfares.se/lang/se/blog/
Där finns massa goda recept och inspiration.
Bilden är dock min egen.

Banana cake

4 st Bananer

10 g Citron saft + zest från 1/2 citron (2tsk)

460 g Vetemjöl (7 1/2 dl)

12 g Bikarbonat (2tsk)

12 g Vaniljsocker (1 1/2 msk)

300 g Mjölk (3dl) + 8 g Vitvins vinäger (1 1/2 tsk)

180 g Smör – rumstemperatur

470 g Strösocker (5 1/2 dl)

165 g Ägg (3 st normal stora)

Banana cake: Sätt ugnen på 140 grader. Smörj 3 st 21 cm runda bakformar med smör, lägg bakplåtpapper i botten och mjöla sidorna med vetemjöl. Eller så går det lika bra att använda 2 st 24 cm runda bakformar. Mosa bananerna, blanda i citronsaft och citron zest. Sikta vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker i en bunke. Blanda mjölk och vitvins vinäger. Vispa smör och strösocker fluffigt, tillsätt ett ägg i taget. Blanda i dem torra ingredienserna med lite i taget av mjölken. Sist blandar du i mosade bananer, blanda väl. Fördela ut smeten jämt i alla bakformar och grädda på 140 grader i ca 40 min, gör stickprov. Ta ut bottnarna ur ugnen, låt svalna.

Caramel buttercream

650 g Smör – osaltat – rumstemperatur

300 g Strösocker (3 1/2 dl)

100 g vatten (1dl)

150 g Äggvita (4st)

2 st Burk Karamelliserad kondenserad mjölk

Caramel buttercream: Vispa smör vit och fluffigt. Blanda strösocker och vatten i en kastrull och sätt på platan och låt koka till 121 grader. Under tiden vispar du äggvitan på mellan hastighet i en ren bunke då maräng är känsligt. När termometern börja visa 117 grader börjar du vispa marängen till ett fast skum. När sockret nått sin temperatur häller du i det i marängen med en tun stråle samtidigt som du vispar på max hastighet. Vispa sedan marängen på mellan hastighet till den är kall. Blanda i vispat smör och Karamelliserad kondenserad mjölk. Hittar inte du Karamelliserad kondenserad mjölk i butiken så kan du köpa vanlig kondenserad mjölk och koka burken i vatten i ca 3 timmar och låta svalna innan du blandar i den med smörkrämen.

Sätt ihop tårtan med lagom tjockt lager med caramel buttercream mellan varje botten. Stryk upp tårtan med resten och dekorera valfritt.


Kommentarer
Postat av: Therese

Tjusig!

2013-02-08 @ 17:03:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0